Γώγος: Πότε και πως θα αρχίσει η άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό

Τρίτη, 21 Απριλίου 2020

Γώγος: Πότε και πως θα αρχίσει η άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό

gogos-pote-pws-tha-arxisei-arsi-ton-perioristikon-metron-gia-ton-koronoio 
Για το πως και το πότε θα ξεκινήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος
Διαβάστε παρακάτω...

Ο κ. Γώγος τόνισε πως “ παγιώθηκε αυτό που θέλαμε. Φτάσαμε σε ένα σημείο να μετράμε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων και έτσι το ελληνικό κράτος είναι έτοιμο να προχωρήσει στο επόμενο βήμα το οποίο είναι και το πιο δύσκολο αυτή την στιγμή γιατί θα μας δείξει πόσο βάθος έχει αυτό που υπάρχει αυτή την στιγμή δηλαδή ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων, ασυμπτωματικών κλπ στην κοινότητα». 

Μετά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς θα μιλάμε για άρση των μέτρων

Ο κ. Γώγος τόνισε πως από τις 4 Μαίου και μετά μπορούμε να αρχίσουμε να περιμένουμε την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό και εξήγησε πως” αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε μια περίοδο 14 ημερών που είναι και η επώαση της νόσου ώστε οποιαδήποτε διασπορά ή διαφυγή έχει γίνει μέσω σημείων, κέντρων διασποράς της νόσου, υπερμετάδοση κλπ που συνέβησαν κάτι λίγα τις προηγούμενες μέρες να παγιωθεί αυτή η κατάσταση και να μπορέσουμε να ξεφύγουμε. Είναι και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς που μεσολαβεί και νομίζω ότι αμέσως μετά από αυτό θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε μια διαδικασία μέτρων τα οποία θα έχουν στόχο να κρατήσουμε το όφελος που είχαμε μέχρι τώρα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Δηλαδή την προστασία του συστήματος υγείας που τα καταφέραμε και την προστασία των ευαίσθητων ομάδων». 

Τα κλειδιά για την άρση των μέτρων – Τα βήματα των πολιτών 

Ο κ. Γώγος επεσήμανε τα κλειδιά για την άρση των μέτρων είναι τα εξής:
1. Aπόσταση. Με αυτήν θα ζήσουμε για όσο χρειαστεί. Αν συνεχιστεί η ροη κρουσμάτων παγκοσμίως θα παραμείνει μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.
2. Yγιεινή των χεριών.
3. Όχι φιλιά και επαφές έτσι ώστε να αποφύγουμε την μετάδοση με τα σταγονίδια και το στόμα.
4. Μάσκες όταν είμαστε σε απόσταση λιγότερο από 2 μέτρα καθώς και οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός (σε μαγαζιά, σε υπηρεσίες, σε συγκοινωνίες, καφετέριες κλπ).
Ακόμη τόνισε πως η υπερμετάδοση γίνεται όταν είμαστε σε κλειστούς χώρους (πχ το λεωφορείο που πήγε στους αγίους τόπους, το γηροκομείο, κλπ δηλαδή σε μέρη με μεγάλη συνάθροιση)
«Αρχικά θα ανοίξουν μικρά καταστήματα και ταυτόχρονα άρση περιορισμών κυκλοφορίας μέσα στην πόλη, όχι ταξίδια, όχι μετάβαση από το ένα μέρος στο άλλο τουλάχιστον μέχρι να ελέχθη η κατάσταση.
Αυτά θα έχουν να κάνουν με παράλληλες ενέργειες. Πάντα θα υπάρχει το διάστημα των 14 ημερών για να βλέπουμε το αποτέλεσμα. Για να ξέρουμε ότι δεν έχει γίνει διασπορά» .

Τι θα κάνει το κράτος.

Παράλληλα ο κ. Γώγος επεσήμανε τα βήματα που κράτους που θα είναι τα εξής:
1. Άμεση διάγνωση σε οποιοδήποτε βήχει ή κάνει πυρετό με στόχο να περιοριστούν τα κρούσματα.
2. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Είναι έτοιμα μέχρι και λεωφορειακά έτσι ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι έχουν ανοσία.
Έτσι αν αυτό το 14ήμερο τα αποτελέσματα δείξουν ότι είναι αυτά που θέλουμε, θα πάμε πιθανότατα τον Ιούνιο σε μεγαλύτερη άρση των μέτρων. Μέχρι τότε θα έχουμε και καλύτερα θεραπευτικά μοντέλα και ακόμη και αν έχουμε κρούσματα θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα.

Όσο για τα σχολεία τόνισε πως θεωρεί δεδομένο πως θα ανοίξουν για την Τρίτη Λυκείου.