Τα ερωτικά βοηθήματα έχουν πολλούς οπαδούς, που "ορκίζονται" ότι κάνουν τη σεξουαλική τους ζωή πιο... πικάντικη. Ποιος να φανταζόταν ότι θα ήταν "πιο ασφαλή" στη σύστασή τους, από τα παιδικά παιχνίδια...

Η Αρχή Ελέγχου της Σουηδίας εξέτασε τον περασμένο χρόνο 44 ερωτικά βοηθήματα, τα οποία εισήχθησαν στη χώρα, από τα οποία το 2% περιείχε απαγορευμένες χημικές ουσίες, όπως ανακοίνωσε ο Σουηδικός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (SCA). Σε άλλη μελέτη, που έγινε το 2015, η ίδια αρχή εξέτασε 112 παιδικά παιχνίδια. Βρέθηκε ότι το 15% περιείχε απαγορευμένες χημικές ουσίες.

"Η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν. Πρώτη φορά κάναμε τέτοια έρευνα" δήλωσε η επιθεωρητής Frida Ramstrom.

Από τα 44 ερωτικά βοηθήματα που εξετάστηκαν, μόνο ένας πλαστικός δονητής βρέθηκε να περιέχει απαγορευμένο συστατικό.

Συγκεκριμένα είχε χλωριωμένες παραφίνες, που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του SCA, οι οποίοι, μάλιστα, είπαν ότι ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί γιατί περισσότερα παιδικά παιχνίδια περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι τα ερωτικά βοηθήματα συχνά εισάγονται από μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες ασκούν μεγαλύτερη πίεση στους κατασκευαστές, για να αποφεύγονται οι επιβλαβείς χημικές ουσίες. Ενώ τα παιδικά παιχνίδια πιο συχνά εισάγονται από μικρότερες εταιρείες, οι οποίες δεν εγείρουν τέτοιες απαιτήσεις, σύμφωνα με τη Björn Malmström, εκπρόσωπο της SCA. Η σουηδική νομοθεσία ορίζει, πάντως, ότι οι χημικές ουσίες στα παιδικά παιχνίδια "ποτέ δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία".

Τρία από τα 44 ερωτικά παιχνίδια που εξετάστηκαν, από τεχνητό δέρμα και ταινία περίδεσης, περιείχαν φθαλικές ενώσεις. Ο συγκεκριμένος τύπος φθαλικών ενώσεων δεν έχει απαγορευτεί στα ερωτικά βοηθήματα, αλλά στην Ευρώπη είναι στον κατάλογο των χημικών ουσιών που "προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία", καθώς μπορεί να επηρεάσουν την ορμονική ισορροπία του σώματος και να προκαλέσουν στειρότητα.

Η παγκόσμια αγορά για τα ερωτικά βοηθήματα εκτιμάται σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολλάρια τον χρόνο και αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 7% ετησίως μέχρι το 2020. Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη χρήση ερωτικών βοηθημάτων.